De locatie

Logo Gemeente Leeuwarderadeel

De gemeente Leeuwarderadeel telt 10.180 inwoners (per 31 maart 2015, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 41,38 km².  Leeuwarderadeel is een agrarische en forensengemeente. In het kader van de herindeling gemeenten zijn er sinds 1979 gesprekken en voorstellen gaande over een mogelijke fusie met andere gemeente. De verkennende gesprekken met de gemeente Leeuwarden zijn inmiddels uitgebreid.

Sinds 1 januari 2015 hebben de gemeenten er nieuwe taken in het sociaal domein bij gekregen. Het sociaal domein gaat over het leven van mensen. Over wonen, werken, opgroeien, zelfstandig worden en leven met een ziekte of beperking.
De gemeenten in Noordwest-Friesland betrekken inwoners bij het ontwikkelen van beleid. De Koepel Wmo, de Cliëntenraad NWF en Wmo-raden adviseren daarom over een deel van het sociaal domein. Nu ze meer taken hebben, willen de gemeenten advies over meer onderwerpen. Daarom richten ze één Adviesraad op, die het bestuur van de Dienst, de colleges en de gemeenteraden van de zeven gemeenten adviseert over de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet.

Doniastate is al jaren de leukste kinderboerderij van Leeuwarderadeel, en geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek in de samenleving.                                   En, …  Iedereen is welkom voor een leerzame en ontspannende dag op de kinderboerderij!

Route

Kinderboerderij Doniastate, Truerderdyk 14, 9051 LC Stens.
Kinderboerderij Doniastate ligt ten oosten aan de rand van Stiens op 8 km ten noorden van Leeuwarden. Vanuit Leeuwarden is de kinderboerderij gemakkelijk bereikbaar via de N 357 met een reisafstand van ongeveer 15 minuten.

Entree

Entreeprijzen:
Dagkaart: € 3,50 per persoon en kinderen 0 tot 2 jaar gratis.
Seizoenkaartkaart is te koop vanaf € 30,00. De seizoenkaart is het gehele openingsseizoen geldig en is te koop bij de balie van het restaurant.

  • Kinderboerderij Doniastate is niet aansprakelijk voor vermissing of diefstal van uw donateurskaart. Helaas moet u dan een nieuwe seizoenkaart of losse entreekaartjes kopen.

 

De locatie buiten

Kinderboerderij Doniastate is in 1997 opgericht en bestaat nu 21 jaar. Het is de grootste en drukst bezochte kinderboerderij van Friesland. Jaarlijks komen er inmiddels ruim 75.000 mensen. Dat is veel, maar toch is het nooit echt druk. De kinderboerderij is namelijk ruim 6 hectare groot.
Doniastate is de eerste erkende kinderboerderij van Friesland. Dat de kinderboerderij een leuk dagje uit is blijkt wel uit het feit dat Doniastate is gekozen door de leden van de ANWB tot leukste uitje van Friesland in 2011.

Paradijs
Onze kinderboerderij is met haar 6 hectare grote terrein een waar speel- paradijs voor groot en klein. Zo is er voor de jongste kinderen een heus kabouterbos met allerlei spelletjes en opdrachten. De kabouters die er wonen zijn allemaal in de stijl van Rien Poortvliet. De ruime speeltuin met de vele speeltoestellen brengt ook het nodige vertier. Ook in het restaurant is er meer dan genoeg ruimte om naar hartelust te spelen.

Bijzonder
De dieren van Doniastate zijn zeker een kennismaking waard. Je zult er dieren tegen komen die je niet op elke kinderboerderij tegenkomt. Bijvoorbeeld Alpaca’s, reuzen slakken van maar liefst 20 cm, Emoe’s, mini zeboe koeien en Kune kune varkens.
Liever iets minder apart en exotisch? Ook de “gewone” boerderijdieren zijn sterk vertegenwoordigd. We hebben diverse soorten schapen, geiten, ezels, konijnen, vogels, eenden en kippen.

Wat nog meer?
Doniastate beschikt over een vlindertuin. Afhankelijk van het seizoen en de weers omstandigheden zijn er mogelijk diverse vlindersoorten te zien. De ecologische moestuin en boomgaard leveren ieder jaar weer verse groente en fruit. Dat het klimaat ons nauw aan het hart ligt getuigd ons klimaatbos van walnoten bomen. Dit bos staat symbool voor het verminderen van CO².

De locatie binnen

De kinderboerderij heeft een goed verzorgde catering, een gezellig restaurant met ruim 50 zitplaatsen. In het restaurant is er ruimte genoeg om naar hartelust te kunnen spelen.
Aansluitend hebben we een zonneterras met gezellige picknicktafels en banken.

Wanneer je een kinderfeestje wilt organiseren of een ander arrangement wilt bespreken, kun je dit eenvoudig telefonisch of bij de balie in het restaurant.

Vrienden van Kinderboerderij Doniastate

De oorsprong van Kinderboerderij Doniastate ligt bij het initiatief van “De vrienden van Doniastate”  en dateert van ruim 21 jaar geleden. De leden van de vrienden spannen zich reeds vele jaren in voor deze mooie en goede locatie ten behoeve van de samenleving. Behalve dat de kinderboerderij voor gezinnen in Stiens en omgeving een geliefd uitje is, biedt de kinderboerderij meewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt of met een verstandelijke beperking een fijne werkplek.

Meedoen in de samenleving!