De locatie

Leeuwarden is een gemeente in het noorden van de Nederlandse provincie Friesland. De gemeente heeft in totaal 124.499 inwoners per 1 januari 2021 en hoort hiermee qua inwonertal tot de 25 grootste gemeenten van Nederland. Leeuwarden is na Groningen in inwonertal de grootste gemeente van Noord-Nederland.

Sinds 1 januari 2015 hebben de gemeenten er nieuwe taken in het sociaal domein bij gekregen. Het sociaal domein gaat over het leven van mensen. Over wonen, werken, opgroeien, zelfstandig worden en leven met een ziekte of beperking.

De gemeenten in Noordwest-Friesland betrekken inwoners bij het ontwikkelen van beleid. De Koepel Wmo, de Cliëntenraad NWF en Wmo-raden adviseren daarom over een deel van het sociaal domein. Nu ze meer taken hebben, willen de gemeenten advies over meer onderwerpen. Daarom richten ze één Adviesraad op, die het bestuur van de Dienst, de colleges en de gemeenteraden van de zeven gemeenten adviseert over de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet.

Doniastate geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek in de samenleving. Daarnaast is iedereen is welkom voor een leerzame en ontspannende dag op de kinderboerderij!

Route

Kinderboerderij Doniastate, Truerderdyk 14, 9051 LC Stens.
Kinderboerderij Doniastate ligt ten oosten aan de rand van Stiens op 8 km ten noorden van Leeuwarden. Vanuit Leeuwarden is de kinderboerderij gemakkelijk bereikbaar via de N 357 met een reisafstand van ongeveer 15 minuten.

Entree

Entreeprijzen:
Dagkaart: € 3,50 per persoon en kinderen 0 tot 2 jaar gratis.
Seizoenkaartkaart is te koop vanaf € 30,00. De seizoenkaart is het gehele openingsseizoen geldig en is te koop bij de balie van het restaurant.

  • Kinderboerderij Doniastate is niet aansprakelijk voor vermissing of diefstal van uw donateurskaart. Helaas moet u dan een nieuwe seizoenkaart of losse entreekaartjes kopen.

De locatie buiten

Kinderboerderij Doniastate is in 1997 opgericht en bestaat nu 21 jaar. Het is de grootste en drukst bezochte kinderboerderij van Friesland. Jaarlijks komen er inmiddels ruim 75.000 mensen. Dat is veel, maar toch is het nooit echt druk. De kinderboerderij is namelijk ruim 6 hectare groot.
Doniastate is de eerste erkende kinderboerderij van Friesland. Dat de kinderboerderij een leuk dagje uit is blijkt wel uit het feit dat Doniastate is gekozen door de leden van de ANWB tot leukste uitje van Friesland in 2011.

Paradijs
Onze kinderboerderij is met haar 6 hectare grote terrein een waar speel- paradijs voor groot en klein. Zo is er voor de jongste kinderen een heus kabouterbos met allerlei spelletjes en opdrachten. De kabouters die er wonen zijn allemaal in de stijl van Rien Poortvliet. De ruime speeltuin met de vele speeltoestellen brengt ook het nodige vertier. Ook in het restaurant is er meer dan genoeg ruimte om naar hartelust te spelen.

Bijzonder
Op Doniastate wonen zo’n 300 dieren. Denk hierbij aan verschillende soorten vogels, eenden, kippen en knaagdieren. Natuurlijk zijn er ook dieren die op elke kinderboerderij wonen. Bijvoorbeeld geiten, schapen, ezels, paarden en konijnen. Ook leven er bijzondere dieren op Doniastate, zoals (land) schildpadden, gekko’s en zelfs een axolotl.

Wat nog meer?
Doniastate beschikt over een vlindertuin. Afhankelijk van het seizoen en de weers omstandigheden zijn er mogelijk diverse vlindersoorten te zien. De ecologische moestuin en boomgaard leveren ieder jaar weer verse groente en fruit. Dat het klimaat ons nauw aan het hart ligt getuigd ons klimaatbos van walnoten bomen. Dit bos staat symbool voor het verminderen van CO².

De locatie binnen

De kinderboerderij heeft een goed verzorgde catering, een gezellig restaurant met ruim 50 zitplaatsen. In het restaurant is er ruimte genoeg om naar hartelust te kunnen spelen.
Aansluitend hebben we een zonneterras met gezellige picknicktafels en banken.

Wanneer je een kinderfeestje wilt organiseren of een ander arrangement wilt bespreken, kun je dit eenvoudig telefonisch of bij de balie in het restaurant.

Vrienden van Kinderboerderij Doniastate

De oorsprong van Kinderboerderij Doniastate ligt bij het initiatief van “De vrienden van Doniastate”. De leden spannen zich al vele jaren in voor deze mooie locatie. De kinderboerderij is voor gezinnen in Stiens en omgeving een geliefd uitje. Ook biedt de kinderboerderij meewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt of met een verstandelijke beperking een fijne werkplek.

Meedoen in de samenleving!